NAAR START CONTACT ACTIVITEITEN GESCHIEDENIS FOTO'S LINKS AANKONDIGINGEN ARCHIEF

                                    Bezoek aan 'Joods Amsterdam' op zondag 16 juni 2013

 

 

Op deze zondag in juni plannen we onze jaarlijkse grote uitstap met een bezoek aan Amsterdam. In de Joodse wijk bezoeken we achtereenvolgens de Portugese Synagoge, het Joods Historisch Museum en de Hollandsche Schouwburg.

De Portugese Synagoge is de oudste van Amsterdam en tegelijk één van de grootste ter wereld. Ze werd in 1675 gebouwd als afsluiting van een turbulent historische periode. Spaanse en Portugese Joden moesten omwille van de inquisitie hun land verlaten en vonden een onderkomen in Amsterdam, bekend van haar tolerantie. Zo ontstond een Portugees-Joodse gemeenschap in de stad, die voor de oorlog 4.300 leden telde. Architect Elias Brouwman vond zijn inspiratie in het grondplan van de tempel van Salomon in Jeruzalem. De gigantische stenen synagoge wist op wonderbaarlijke wijze te ontsnappen aan de gruwel van de tweede wereldoorlog. Ze herbergt ook de Ets Haim-bibliotheek, die over de hele wereld bekend is.

Namiddag bezoeken we het Joods Historisch Museum, dat begin april de prestigieuze Nederlandse Museumprijs 2013 kreeg, een prijs die maar liefst € 100 000 waard is. Maar weinig steden kunnen bogen op zo’n mooi museum gewijd aan de geschiedenis en cultuur van de Joden. Het museum is ondergebracht in vier belendende oude synagogen. Het geheel oogt indrukwekkend en getuigt van het belang van de Joodse gemeenschap in Amsterdam in de 17de en 18de eeuw. In een mooi interieur gaat het voornamelijk over de Joodse identiteit, de Joodse cultus en godsdienst, de Joodse tradities, Israël, de vervolgingen en de overleving. Het museum wijdt niet erg uit over de Holocaust, maar gaat wel dieper in op de problemen van de Joodse gemeenschap na de oorlog.

Als slot brengen we een bezoek aan de Hollandsche Schouwburg: in 1893 gebouwd voor de Nederlandse Toneelvereniging gingen hier de toneelstukken van Herman Heijermans in première, bij voorkeur op kerstavond. In 1941 werd op last van de bezetter de naam gewijzigd in Joodse Schouwburg en mochten er alleen nog Joodse musici en artiesten optreden voor een uitsluitend Joods publiek. Vanaf 1943 werd de schouwburg gebruikt als verzamelplaats van waaruit de Joodse burgers werden getransporteerd naar Westerbork en vandaar naar Duitse concentratiekampen.

In 1958 werd beslist deze schouwburg als monument in te richten en op deze gedenkplaats werd op 4 mei 1962 de eeuwige vlam ontstoken.

Deze drie bezoekplaatsen liggen dicht bij elkaar in de voormalige Joodse wijk van Amsterdam.

Internetinfo: www.jhm.nl

Programma

07.30 uur: vertrek autobus parking Cultureel Centrum MSK
10.00 uur: aankomst Portugese Synagoge (sanitaire stop)
10.30 uur: rondleiding met gidsen in Synagoge (1 uur)
11.30 uur: vrij mlddagmaal/lunch in Amsterdam
14.00 uur: zelfstandig bezoek aan Joods Historisch Museum met audiogids
15.45 uur: vertrek naar Hollandsche Schouwburg te voet
16.00 uur: bezoek gedenkplaats Hollandsche Schouwburg
17.00 uur: einde bezoek Joods Amsterdam
17.15 uur: vertrek autobus naar Maaseik
19.30 uur: aankomst Cultureel Centrum Maaseik

dag/tijd: zaterdag 16 juni 2013
locatie: Amsterdam

inschrijven
:  voor 1 juni bij JAN RUTTEN
Tel. +32 89 811 942, jan_rutten@skynet.be

prijs: € 37, niet-leden € 40 inbegrepen zijn bus, entreegelden, gidsen, audio en fooi chauffeur.

Museumkaarthouders mogen € 12 aftrekken van de prijs
. De musea liggen op korte wandelafstand van mekaar en horecagelegenheid ligt ook om de hoek (omgeving Waterlooplein).

NAAR START