NAAR START CONTACT ACTIVITEITEN GESCHIEDENIS FOTO'S LINKS AANKONDIGINGEN ARCHIEF

Bezoek aan 'kunstsmid Guido Luyten van Roosteren'
en aan
'Joods Grevenbicht'

 

 

Kunstsmid Guido Luyten in Roosteren

Op zaterdag 8 juni
brengen wij een bezoek aan de authentieke kunstsmederij van de heer Guido Luyten. Deze kunstsmid laat u graag kennismaken met zijn creativiteit en vakmanschap. Naast een aantal replica's van Gaudi, maakt deze kunstsmid op ambachtelijke wijze siersmeedwerk, wapens en gebruiksvoorwerpen. Ook kunt u bij Luyten cursussen siersmeden volgen.

Joods Grevenbicht

Onder leiding van bestuurslid de heer Jean Knoors, wonend in Grevenbicht, maken wij een wandeling door Joods Grevenbicht, althans langs plekken die in nauwe relatie stonden met het Joodse leven daar. Op 30 augustus 2012, aan de vooravond van hun overlijden in het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, werden evenals elders ook in Grevenbicht de Joodse slachtoffers van de Holocaust herdacht. Dat gebeurde op initiatief van de Heemkundevereniging “Bicht” met een tentoonstelling in het Protestantse Kerkje, een wandeling door Joods Grevenbicht en een lezing door Jac. Lemmens over Joods leven in Limburg in zaal Aurora.

Joodse slachtoffers

Officieel staan zij op 31 augustus 1942 geregistreerd als slachtoffers van de Holocaust in het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau: Erna (13) en Julienne (11) Croonenberg samen met hun moeder Helena Zeligman (32). Vader Arthur Croonenberg (43), gelijktijdig met zijn gezin weggevoerd, kwam op 30 april 1943 ergens in Midden-Europa om het leven. Een maand later werd het bejaarde echtpaar Salomon (76) en Selma (75) Steinberg-Hertz, afkomstig uit Beek en korte tijd wonend in Grevenbicht omgebracht in het kamp Sobibor. Grootvader Gustaf Croonenberg (78) werd later op transport gezet en kwam op 14 mei 1943 om in kamp Sobibor.

Programma

13.15 uur: vertrek met auto’s aan het Cultuurcentrum Achterolmen in Maaseik.
13.30 uur: rondleiding in de kunstsmederij van de heer Guido Luyten, Lanterdijk, Roosteren.
14.30 uur: vertrek naar Grevenbicht.
15.00 uur: Bijeenkomst op het Burgemeester Kotenplein, tevens gratis parkeergelegenheid.
15.10 uur: geleide rondwandeling door de heer Jean Knoors.
15.40 uur: bezoek aan de Jodenberg 16.00 uur: terug naar dorpskern. 16.15 uur: afsluiting met koffie en vlaai in café “Aurora”, Raadhuisstraat 10.
17.00 uur: einde bezoek aan Grevenbicht.

Kennismaking met edelsmid Guido Luyten.

dag/tijd: zaterdag 8 juni van 13.15 tot 17.00 uur
locatie: Roosteren en Grevenbicht

inschrijven
: voor 1 juni bij JAN RUTTEN
Tel. +32 89 811 942, jan_rutten@skynet.be

prijs:
leden 8 euro, niet-leden 10 euro

NAAR START