NAAR START CONTACT ACTIVITEITEN GESCHIEDENIS FOTO'S LINKS AANKONDIGINGEN ARCHIEF

                                    'Uitstap met bezoek aan Heemkring Hamont en de Achelse Kluis'

  

Het voorjaar zit eindelijk in de lucht: (hopelijk) ideaal om de lucht vol van bloesemgeur (en pollen) op te snuiven in onze groene provincie: Hamont en Achel staan op het programma.

In Hamont worden we welkom geheten door Luk Van de Sijpe, bestuurslid van de Geschied- en Heemkundige Kring ‘De Goede <Loonse> Stede Hamont’. Hij wijst ons de weg naar en in hun Documentatiecentrum. Vervolgens maken we een kleine wandeling in de oude stad met fraaie teutenhuizen. In de neogotische Sint-Laurentiuskerk bewonderen we enkele middeleeuwse en barokke heiligenbeelden. Zeker ook de fraaie glasramen o.m. van de Gentse glasbrander Gust Ladon zijn topstukken. We sluiten Hamont af met een geleid bezoek aan de Napoleonsmolen.

In de herberg nabij de Achelse Kluis gaan we ons versterken met een tas koffie en een stuk vlaai of een Achelse trappist met een kaasschotel. Daarna wonen we de vespers van de Paters Trappisten bij.

De heemkundige kring De Goede Stede Hamont bestaat al 28 jaar. De vereniging beheert een uitgebreid bidprentenarchief en doet onderzoek naar plaatselijk erfgoed. Het bidprentenarchief namen zij over van broeder Dominicus de Jong van de Achelse Kluis. Het bevat een miljoen bidprentjes en 250.000 rouwbrieven, zowel Nederlandse als Belgische. Maar de voornaamste bezigheid van de heemkring is toch stamboomonderzoek. Zij beheren een schaduwarchief met kopies van alle gegevens van de burgerlijke stand en parochieregisters van 1650 tot 1900. Alles samen goed voor ruim twintig ton papier. Ook familiestukken zoals foto’s, juwelen en zelfs kleding die zij ter beschikking krijgen, worden geďnventariseerd. Wekelijks ontvangen zij op dinsdag mensen die gegevens over hun herkomst zoeken.

Voorlopig programma

12.45 uur: vertrek aan CC Achterolmen, Van Eycklaan 72 te Maaseik via carpooling. We rijden via Kaulille (in Lozen is de brug over het kanaal afgesloten).
13.30 uur:
aankomst in Hamont (parking aan de Wal 18). Geleid bezoek aan Hamont o.l.v. Luk Van de Sijpe.
15.00 uur: geleid bezoek aan de Napoleonsmolen.
16.00 uur:
vertrek naar de Achelse Kluis (Kluizerdijk Achel).
16.20 uur: koffie en vlaai of trappist en kaas in de herberg.
17.15 uur:
bijwonen van de vespers in de kapel.
18.00 uur: terug naar Maaseik (let op, via Kaulille).
18.45 uur: aankomst in Maaseik .

dag/tijd: zaterdag 4 mei 2013
locatie: Hamont- Achel
inschrijven
: voor 29 april, zie CONTACT
prijs:
voor leden € 15, voor niet-leden € 17,50

Kan U bij de inschrijving vermelden of u vervoer nodig hebt dan wel of u nog plaatsen in uw auto ter beschikking hebt? Ook vermelden of u koffie/thee met een stuk vlaai dan wel een Achelse trappist met kaas verkiest?

NAAR START