NAAR START CONTACT ACTIVITEITEN GESCHIEDENIS FOTO'S LINKS AANKONDIGINGEN ARCHIEF

                                    'Lezing over het orgel en zijn muziek in de Sint-Annakerk,
                                   
door Helmut De Backer en met muzikale demonstratie'

 

 

Een lezing van achter een orgelpupiter.
Een gevarieerd concert met uitgebreide duiding.


Aan de hand van de bouwgeschiedenis van het orgel van Aldeneik wordt u rondgeleid in de onbekende wereld van de orgelbouw en de orgelmuziek.

Onze gast is organist- orgelbouwer Helmut De Backer. De avond wordt muzikaal ondersteunt door Rein Van Bree.

 

Helmut De Backer (°Ninove - 1967), studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waar hij o.a. eerste prijzen fuga (R. D'Haene), orgel (H. Verschraegen) en kamermuziek (A. Van Lysebeth) behaalde, naast pedagogische getuigschriften voor orgel, harmonie en kamermuziek. Tevens werden hem de bijzondere prijzen Horlait-Dapsens en A. Mailly toegekend. Tijdens de academiejaren 1991-1993 vervolmaakte hij zich voor orgel aan het Sweelinck-conservatorium te Amsterdam, bij de befaamde pedagoog dhr. J. Van Oortmerssen en diens assistent, dhr. P. Van Dijk. Hij rondde te Brussel zijn studie af met het diploma "Meester in de muziek". Thans is Helmut actief op verschillende terreinen: als docent toegepaste harmonie en coördinator Kwaliteitszorg aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel als concert-organist, continuospeler en begeleider van solisten; als medewerker aan het vaktijdschrift "Orgelkunst"; Een overzicht van orgels van zijn hand vindt u hier.

 

Neem een kijkje op de website van de orgelbouwers.

 

Rein Van Bree is geboren in 1984 te Maaseik.
Zi
j behaalde haar masterdiploma blokfluit, kamermuziek en lerarenopleiding met onderscheiding aan het Lemmensinstituut te Leuven bij Bart Coen en Bart Spanhove voor blokfluit en haar bachelordiploma zang bij Dina Grossberger en Dirk Snellings. Voor blokfluit volgde ze masterclasses bij o.m. Geert Van Gele, Kees Boeke, Pierre Hamon, Frédéric de Roos, Paul Leenhouts, Erik Van Nevel, Barthold Kuijken, Fumiharu Yoshimine, Maurice Van Lieshout, Pedro Memelsdorff, Marion Verbruggen en Valerie Horst. Ook heeft zij meegespeeld in verschillende operaproducties door Muziektheater Transparant en de Vlaamse Opera. Ze was eveneens medeoprichtster van het blokfluittrio Aquil'AlterA. Ze geeft les aan de academie te Oudenaarde en aan het muziekatelier te Kalken en is tevens lid van het oude muziek ensemble Mensurabilis. Voor zang heeft zij aan koorprojecten meegewerkt o.l.v. Ottavio Dantone, Kurt Bikkembergs, Louis Devos, Johan Duyck, Bart Van Reyn, Johan Van Bouwelen, Paul Schollaert, Dirk Snellings, Erik Van Nevel, Barthold Kuijken, Hendrik Vanden Abeele, Christoph Siebert, Marnix De Cat en Philippe Herreweghe. Ze zingt tevens in het ensemble Psallentes Dames o.l.v. Hendrik Vanden Abeele.

 

Neem een kijkje op haar website.

 

De Kerkfabriek van Aldeneik, in samenwerking met de Pater Sangerskring en het Davidsfonds Maaseik, nodigen u van harte uit voor deze voordracht.

 

http://www.patersangerskring.org

http://www.maaseik.davidsfonds.be

http://www.kerkaldeneik.be

dag/tijd: donderdag 25 april 2013 om 20.00 uur
locatie: Sint-Annakerk Aldeneik
inschrijven
: niet nodig
prijs:
€ 5 voor leden van de organiserende verenigingen.
Niet-leden betalen € 7

NAAR START