NAAR START CONTACT ACTIVITEITEN GESCHIEDENIS FOTO'S LINKS AANKONDIGINGEN ARCHIEF

                                    'Oogklepdenken' door Ruben Mersch

 

 

We worden misleid door ons eigen brein. Dat is de conclusie van Ruben Mersch trekt in zijn begeesterde strooptocht tegen de idiote trekjes in onszelf. Oogkleppen belemmeren het uitzicht.

Ruben Mersch zet in 'Oogklepdenken' de oude strijd tegen de irrationaliteit voort met iets ironischer middelen. Dat geeft hier en daar leuke vonken en nieuwe manieren om bekende inzichten te verduidelijken. Het prikken in één aardappel om te zien of al de aardappelen gaar zijn, als beeld voor een steekproef bijvoorbeeld. En de openhartige bespiegelingen bij het gedrag van zijn vrouw en pasgeboren kindje. Zijn kronkelige loopbaan via filosofie, biologie en de farmaceutische industrie biedt hem een uitstekende basis om dat te doen.

Mersch bouwt zijn betoog grotendeels op de ook door hem bewonderde Daniel Kahneman.
Kahneman onderscheidt twee modules in ons denken. Een snel, reflexmatig en intuïtief denkcircuit en een traag, rationele, bedachtzame denkmodule. Dat eerste zorgt voor problemen als we daardoor te snel en voorbarige conclusies trekken. Het is vooral op dat evolutionair ingebakken snelle reactiesysteem dat Mersch zijn pijlen richt. Hij noemt het “onze innerlijke idoot”.

Wandel mee met Ruben Mersch langs de valkuilen in ons denken (Lieven Scheire). Wat heeft Warren Buffett gemeen met een aap die Hamlet schrijft? Hoe bewijs je dat wc-ontstopper kanker kan genezen? Waarom werken dure geneesmidddelen dan goedkope?

Ruben Mersch studeerde filosofie en biologie aan de universiteit van Gent. Door een speling van het lot belandde hij na zijn studies in de farma-industrie. Toen hij zijn buik vol had van turning didease into profit, besloot hij iets zinvols met zijn leven te doen: mensen opnieuw zelf leren denken.

organisatie: Pater Sangerskring en Davidsfonds Maaseik
dag/tijd
: donderdag 23 mei 2013 om 20.00 uur

locatie: De Beurs Maaseik
inschrijven
: niet nodig
prijs:
leden 2 euro, niet-leden 3 euro

NAAR START