NAAR START CONTACT ACTIVITEITEN GESCHIEDENIS FOTO'S LINKS AANKONDIGINGEN ARCHIEF

                                    'Maaseik, een bezette stad in de Eerste Wereldoorlog'

lezing door de heer Martin Boonen

 


Frans Dahmen

In het kader van onze zesdelige reeks over de Eerste Wereldoorlog nodigen wij u van harte uit voor een voordracht over Maaseik tijdens de Eerste Wereldoorlog.

‘Het begon allemaal op die laatste dag van juli 1914, toen om kwart over elf de klok van het stadhuis op de markt plots werd geluid om de eerste lichtingen van de Maaseiker jonge mannen voor de dienst op te roepen, terwijl ondertussen ook de stadsomroeper door de straten trok.
Het was mobilisatie en een ware paniekstemming maakte zich onmiddellijk van de bevolking meester. Het gevolg was al vlug te zien: in geen jaren meer waren de kerken gedurende de misvieringen zo druk bezocht geworden. Op vrijdag 1 augustus vertrokken alle klassen vanaf 1901, van Maaseik ruim negentig man. Ondertussen verspreidden zich, terwijl de jongens naar het leger vertrokken, de eerste berichten over de ware toedracht der feiten.’

Dit fragment staat in het boek ‘Een Bezette Stad, Maaseik tijdens de Eerste Wereldoorlog 1914-1918’ door Martin Boonen (152 bladzijden - prijs: 12,50 euro).

Martin Boonen is Maaseikenaar, was leraar aan het H. Kruiscollege en is een autoriteit in het onderzoek en publiceren over het Maaseiker Verleden.

 

dag/tijd: dinsdag 9 april 2013 om 20.00 uur
locatie: Cultuurcentrum Achterolmen, lokaal 3 te Maaseik
inschrijven
: niet nodig
prijs:
€ 3 voor leden, niet-leden betalen € 4

NAAR START