NAAR START CONTACT ACTIVITEITEN GESCHIEDENIS FOTO'S LINKS AANKONDIGINGEN ARCHIEF

                                    'De Grote Oorlog, oorzaken en gevolgen'

 

 

Een groot deel van het jaarprogramma bestaat uit een reeks lezingen over de eerste Wereldoorlog. Dit alles in het kader van de herdenking 100 jaar Duitse inval  in 1914. De reeks lezingen kan als één geheel worden bekeken, maar wie wil kan deelnemen aan een of meerdere ervan.  

Onze voorzitter, vanuit zijn studies en werk historicus, neemt de eerste lezing voor zijn rekening. Hij schetst de algemene toestand die tot de slachting geleid heeft. In zijn eigen woorden klinkt dat zo:

We staan op een zucht van een eeuwdrama. '14-18' Staat in ons geheugen gegrift als de Grote Oorlog. En dat is dit conflict zeker geweest!  Waarom spreken we over een wereldoorlog? Door welke mechanismen en dieperliggende oorzaken kwam deze oorlog op gang? Met welke mentaliteit werd deze oorlog gevoerd?  Liep dit dramatische verhaal af met de opluchting van de Wapenstilstand van 1918? De gevolgen op lange termijn waren veel dramatischer.
Kortom, een historische situering van dit conflict toont ons dat het niet uit de lucht is komen vallen, toont ons dat de wereld naar nieuwe drama's werd georiënteerd.

Jos Henckens, voorzitter van de Pater Sangerskring en leraar geschiedenis aan het Koninklijk Atheneum van Overpelt.

dag/tijd: dinsdag 19 januari om 20.00 uur
locatie: De Beurs, Markt 7, Maaseik
inschrijven
: niet nodig
prijs:
leden 2 euro, niet-leden 3 euro

NAAR START