NAAR START CONTACT ACTIVITEITEN GESCHIEDENIS FOTO'S LINKS AANKONDIGINGEN ARCHIEF

'De overlevingsstrategie van het Belgisch leger
tijdens de eerste wereldoorlog'

 

 

Na de lezingen door de heren Jos Henckens en Rombout Nijssen, sluit de heer Vandeweyer sluit aan op onze reeks over de “Grote Oorlog”. Dit keer vanuit een heel andere invalshoek.


Luc Vandeweyer vertelt ons over het ‘overleven van het Belgisch leger’: het ontsnappen aan de vernietiging door de vijand en dus zichzelf in stand houden als militaire machtsfactor. Maar onder die koepel heb je natuurlijk de strategie die de gewone soldaat gebruikte om persoonlijk te overleven waarbij niet alleen de vijandelijke soldaten maar ook de natuurelementen, de gebrekkige bevoorrading en gezondheidszorg een bedreiging vormden.

Dr. Luc Vandeweyer is historicus. Hij schreef talloze publicaties en boeken over de vredesbeweging, het Vlaams- nationalisme en de Eerste Wereldoorlog. Luc Vandeweyer is verbonden aan het Rijksarchief te Brussel. Als professioneel historicus is hij ervan overtuigd dat de Eerste Wereldoorlog niet alleen een ramp was voor de toenmalige generatie, maar dat de invloed van de gebeurtenissen ook nadien nog sterk heeft doorgewerkt, zelfs tot op de dag van vandaag.

In zijn lezing benadrukt hij de enorme doorwerking van deze oorlog tot in onze tijden toe.

dag/tijd: dinsdag 23 april om 20.00 uur
locatie: De Beurs, Markt 7, Maaseik
inschrijven
: niet nodig
prijs:
leden 3 euro, niet-leden 4 euro

NAAR START